viernes, 9 de junio de 2017

L'espeleologia

L'espeleologia

L'espeleologia és la ciència que estudia les coves, grutes o altres fenòmens càrstics, des de diferents punts de vista; formació, constitució, característiques físiques, formes de vida i evolució al llarg del temps. També s'anomena així l'exploració de les coves i avencs, activitat esportiva per a la qual es necessita un equipament tècnic adient i sovint certa preparació en escalada i submarinisme.

Aquesta activitat sorgeix com a tal a la fi del segle passat a França. S'estén per Europa en pocs anys.

Des de les còmodes coves horitzontals fins a les profunds avencs, passant per complexos sistemes laberíntics, hi ha tot tipus de cavitats que requereixen diferents nivells de preparació i experiència.

La pràctica d'aquest esport requereix certa preparació física però és encara més important la mental. L'aïllament en un entorn on es perden les referències tant temporals com espacials i la certesa d'estar a vegades molt lluny de la sortida afecten psíquicament si no s'està preparat per a això.

En una exploració complexa, l'autosuficiència i l'esperit d'equip són fonamentals. El món subterrani pot ser fantàstic o terrible segons la preparació o predisposició del visitant.

La practica de l'espeleologia ens proporcionarà força, resitència, equilibri, flexibilitat i coordinació. A nivell psicològic millora l'atenció, la memòria, la concentració, així com la capacitat per prendre decisions.



Opinió personal 

El que penso d'aquest esport és que les persones que ho fan són molt valentes perquè jo seria incapaç de fer-ho, s'ha de tenir una bona condició física i que t'agradi l'esport perquè t'estàs arriscant la vida i pots tenir problemes. Encara que he dit que seria incapaç de fer-ho m'agradaria veure'l en persona per si m'atreviria una vegada estar allí.


Imatge d'un espeleòleg realitzant la seva feina.

Webgrafia:

https://www.google.es/search?q=l%27espeleogia&rlz=1C1AOHY_enES709ES709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiq8b2zrbDUAhUSK1AKHWNjBhsQ_AUICigB&biw=1024&bih=485#imgrc=-XmH3ssHoxsXuM:
http://www2.uca.es/huesped/giex/espeleo.htm
http://www.ufecbloc.cat/espeleologia-ufecxics/
http://www.ufecbloc.cat/espeleologia-ufecxics/



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pinterest