viernes, 9 de junio de 2017

Formació i aprofitació de les aigües subterrànies

FORMACIÓ:

COM ÉS FORMEN LES AIGÜES SUBTERRÀNIES?

Es formen gràcies a les aigües procedents de les precipitacions (pluja, neu, calamarsa, etc.) i del desglaç de les neu que s'infiltra en el terreny a través de les roques permeables (roques que deixen passar líquids) i que formen la superfície terrestre. Aquesta aigua infiltrada es desplaça per l'interior de la terra lentament per gravetat (atracció de la terra) fins que es troba una roca impermeable (que no deixa passar el líquid) i no pot seguir el seu descens acumulant i formant el que es coneix amb el nom d'aqüífer. Si haguéssim de definir un aqüífer diríem que és un volum subterrani de roca i sorra que conté aigua.


aguas subterraneas

Formació de les aigües subterrànies





APROFITACIÓ:
Les aigües subterrànies es mou lentament des de llocs amb alta elevació i pressió cap a llocs de baixa elevació i pressió. En aquest moviment poden sortir a l'exterior de la superfície terrestre a través de la formació d'una font i tornar als rius i llacs fins i tot directament al mar, però també podem treure aquesta aigua de forma artificial.

   Com Surt a la Superfície les Aigües Subterrànies?

   De dues maneres:

   - De forma natural: l'aigua subterrània es mou a través dels materials porosos saturats del subsòl cap a nivells més baixos pels quals es va infiltrar i pot tornar a sorgir naturalment com a fonts o brolladors. A les fonts l'aigua subterrània surt a l'exterior per un punt de la superfície terrestre. També es pot formar una font en un tall del terreny on hi ha un aqüífer.

   - De forma Artificial: traient-la a l'exterior mitjançant la construcció de pous. Un pou és una perforació vertical en el terreny fins arribar a la zona on hi ha aigua subterrània acumulada. L'aigua pot dur fins al nivell del sòl de manera senzilla amb ajuda d'un recipient (una galleda, per exemple) o més fàcilment amb una bomba, manual o amb motor.
salida aguas subterraneas
Creació de pous per el aprofitament de les aigües subterrànies

-Pàgina de les fotos i la informació:
http://www.areaciencias.com/ecologia/aguas-subterraneas.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pinterest