lunes, 12 de junio de 2017

L’adoració de l’Anyell Místic

L'adoració de l'Anyell Místic és una obra realitzada per Jan van Eyck l’any 1432. Pertany a l'escola dels primitius flamencs i és un oli sobre taula. És considerada una de les obres mestres de Flandes i un dels tresors mundials.
Es troba a la catedral de Sant Bavó, a Gant (Flandes), si bé no està a la seva ubicació inicial, d'on va ser traslladat per raons de seguretat dins de la mateixa catedral. Va ser encarregat per un ric comerciant i financer, Joost Vijdt, per a la seva capella privada i de la seva esposa, Lysbette Borluut.

Jan van Eyck (1380-1441) és amb el seu germà Hubert, l'iniciador de l'escola dels Primitius Flamencs. Tots dos van néixer en un lloc proper a Maaseik,  a la regió de Limburg. Al començament van treballar plegats, però Hubert va morir el 1426, deixant inacabada aquesta obra. La va continuar Jan, que va viure en un gran benestar econòmic al servei de Felip III de Borgonya.
Havien existit dubtes respecte a l'autoria de l'obra i sobre l'existència mateixa de Hubert, el germà de Jan van Eyck. En aquesta època les obres no se signaven i, donada la importància d'aquest retaule, havien sorgit moltes especulacions ja des de temps immemorials. Després de nombrosos robatoris i trasllats, el 1823 va ser netejada per a ser exposada al Kaiser Friedrich Museum de Berlín, en aquesta intervenció es va descobrir un dels panells dels donants una inscripció escrita en una rima en quartet que conté una informació precisa sobre la realització de l'obra i la data de la inauguració oficial.

Opinió personal
La meva opinió sobre aquest quadre és positiva, penso que va ser un bon quadre perquè van fer una grana obra que té molta història i molta percussió des de fa molts anys, amb molta gent implicada. En un futur m'agradaria anar a veure aquesta obra i paregudes per tenir una visió global sobre aquest tipus de pintura.


Webgrafia:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pinterest